تيرگی چشم ( Cloudy Eye )
علت ها
موارد زيادی باعث بروز اين بيماری در ماهيان آب شيرين می شود ، اين موارد عبارتند از :
- :PH پايين
- : مصرف زياد دارو
- : کيفيت پايين آب
- : استفاده بيش از حد تعداد ماهی در آکواريوم
- : ابتلاهای باکتری
- : ابتلاهای داخلی
- : کمبود های غذايی
- : پيری
توجه : يکی از عوامل موثر بروز اين بيماری نگهداری بيش از حد ماهی از لحاظ تعداد در آکواريوم است ، شلوغ بودن آکواريوم باعث ميشه غذا دهی زياد انجام بشه و طبيعتاً فاکتور های حياتی آب از حالت استاندارد خارج ميشه و اين امر باعث بروز اين بيماری در ماهيان ميشه .
تشخيص
در زمان بروز اين بيماری ، ماهی بيمار هيچ گونه علايم منفی که دال بر وجود اين بيماری باشه از خودش نشان نميده و از لحاظ رفتار کاملاً سالم است ، خوب غذا ميخورد و خوب شنا ميکند ، ولی اگر به ناحيه چشم ماهی بيمار به دقت نگاه کنيم ، يک لايه شيری رنگ روی چشم ماهی بيمار ديده ميشود که مانند ابری بر روی عدسی چشم ماهی است . در مراحل اوليه آسيبی به ماهی وارد نميشود ولی اگر درمان نشود باعث کور شدن ماهی بيمار می شود .
درمان
بهترين روش درمان برگرداندن آب به شرايط ايده آل است ، زمانی که ماهی شما دچار اين بيماری شد بايد موارد زير را انجام دهيد :
- : تعداد ماهيان داخل آکواريوم را کم کنيد و به حالت استاندارد در بياريد
- : 50% آب آکواريوم را طی 2 نوبت با فاصله 3 روز تعويض کنيد . يکروز 25% تعويض شود و 2 روز بعد مجدداً 25% .
- : فاکتور های اصلی آب را اندازه گيری کنيد ( پ.هاش - آمونياک )
- : از غذا های مقوی و به مقدار کم استفاده کنيد .
- : در چندين سايت در مورد دارويی به اسم Maracyn صحبت شده که اين دارو در واقع يک نوع آنتی بيوتيک برای ماهيان آکواريوم است که ضد قارچ ها و باکتری ها عمل ميکند .
تيرگی پوست
تشخيص
دراین بیماری پوست و آبششها توسط انگل آلوده میشوند و سبب کدرگشتگی شدید پوست میگردد ماهی مبتلا پوست خود را شدیدا به دیوار و وسایل داخل آکواریوم میمالند از علائم مهم آغاز بیماری پیدایش لکه های تیره دایره یا بیضی شکل بر روی پوست است محل این لکه ها به تدریج ورم کرده و سفید میشوند سرانجام پوست در محل لکه ها از بدن جدا میشود . این بیماری ماهی را کند و کسل میکند گاهی اوقات انگل روی آبشش رشد میکند که درآن صورت ماهی دچار کمبود اکسیزن میشود و به سطح آب میآید و شدیدا نفس میکشد . در روی پوست بیشتر قسمت پشت یعنی از پس سر تا باله پشتی مورد هجوم این انگل است روند پیشرفت بیماری در ماهیهای جوان و یا ضعیف سریع میباشد ولی در ماهیهاهی بالغ و قوی پیشرفت لکه ها به کندی صورت میگیرد .
درمان
توسط نمک طعام
کاربرد : در معالجه ابتلای خفیف به انگلها و شروع کدرگشتگی پوست و باله ها
شیوه درمان :
1 :حمام کوتاه مدت : 15 تا 20 گرم نمک طعام را در یک ایتر آب حل کرده و ماهی را برای 10 تا 45 دقیقه در آن حمام دهید .
2 :حمام دراز مدت : یک گرم نمک طعام را برای 12 لیتر آب آکواریوم ( اب سبک) و 3 گرم نمک طعام را برای 10 لیتر آب آکواریوم (آب سنگین) بکار برده و ماهیها را برای مدت 5 روز در آن حمام کنید .
برای درمان این بیماری در مراحل پیشرفته از داروهای آکروفلاوین . مالاشیت گرین . متیلن بلو.
استفاده میشود .
توجه : مالاشیت گرین به دلیل سموم بالا مبتدیان پیش نهاد نمیگردد .
معالجه توسط متیلن بلو
کاربرد : در معالجه قارچها و کدر گشتگی پوست و امراض خونی
طرز تهیه محلول مادر : یک گرم متیلن بول در یک لیتر آب حل شود .
شیوه درمان :
1 : یک میلی لیتر محلول مادر در یک لیتر آی آکواریوم ریخته و پس از مدت 5 روز باقی مانده و دارو را توسط صافی ذغالی از آب جدا کنید .
2 : سه میلی لیتر محلول مادر در یک لیتر آب ریخته و ماهیان مبتلا را به مدت 3 روز در ان قرار دهید
3 : حمام کوتاه مدت 200 میلی لیتر محلول مادر را در ظرفی جداگانه در 10 لیتر آب حل کرده و ماهی را برای 30 دقیقه در ان حمام کنید
4 : جهت جلوگیری از امراض احتمالی ناشی از محیط بیرون 50 میلی لیتر محلول مادر در 100 لیتر آب قرنطینه بریزید
5 : برای پیشگیری از امراض قارچی 30 میلی لیتر محلول مادر را به ازای 100 لیتر آب به مخزن
اضافه نمائید
بيماری زخم ( Ulcer Disease )
پيشگفتار
عامل بيماري هموفيلوس پيسيوم يك ميكروب گرم منفي است . اين بيماري كاملا شبيه فورونكلوز بوده و گاها توام ديده ميشود .
تشخيص
اين باكتري در سطح بدن ماهيهاي حساس قرحه يا زخمهاي باز ايجاد ميكنند . ضايعات بصورت پرز كوچك ظاهر شده كه متعاقبا نوك آن سائيده شده و بصورت زخمي نمايان ميگردند.زخمهاي باز شده در اطراف داراي پوست مايل به سفيد و در مركز تيره رنگ مي باشند . در اين بيماري فقط روي پوست دچار هيپرپلازي شده و زخمهاي حاصل پوست را در بر نميگيرد . بلكه بطور افقي گسترش يافته و قسمت وسيعي از بدن را فراميگيرد و در نتيجه سپتي سمي با علائم خونريزي مشخص ايجاد ميشود . در اين بيماري ممكن است
باله هاي شنا در اثر زخمهاي حاصل پوسيده و از بين بروند و يا زخمهايي اطراف دهان ايجاد شود . ولي معمولا قسمتهايي از پوست حجيم شده و به رنگ مايل به سفيد و بطور نامنظم اسفنجي و چروك خورده به نظر ميرسند . هنگامي كه اين قسمتها مي افتند زخمهاي ناجور و كم عمقي از زير آنها نمايان ميشود . كه با يك سجاف (لبه) به رنگ مايل به سفيد احاطه شده اند.
درمان
براي درمان كاربرد اكسي تتراسيكلين و يا كلرامفنيكل با نتايج خوبي همراه بوده است.
مصرف كلرامفنيكل :
به ميزان 10 تا 50 قسمت در ميليون بصورت حمام طولاني مدت استفاده ميشود .
مصرف اكسي تتراسيكلين :
10 تا 20 قسمت در ميليون بصورت حمام طولاني مدت.
توجه :10 قسمت در ميليون يعني 1 گرم دارو(1000 ميليگرم) در 100 ليتر آب
نکته : اين بيماری بر روی ماهيان گياه خوار بيشتر ديده شده است .
بيرون زدگی چشم ( Pop-Eye )
تشخيص
بروز اين بيماری به علت ترشح چرکی غدد چشمی است که هم در ماهيان آب شيرين ديده ميشه و هم در ميان ماهيان آب شور .
ممکن است يکی يا هر دو چشم ماهی دچار اين بيماری شود به اين صورت که گويی پشت چشم يک حباب هوا قرار گرفته که باعث می شود به حدقه چشم فشار وارد شود و چشم باد کرده و در انتها از کاسه در بيايد . مدت اين بيماری ممکن است چندين هفته باشد .
اين اتفاق در 2 صورت رخ ميدهد :
1 : اتفاق فيزيکی ( بدون عفونت )
2 : بيماری انگلی
حال هر 2 حالت اين بيماری رو مورد بررسی قرار ميديم :
حالت اول ( اتفاق فيزيکی)
احتمال
در زمانی احتمال اينکه ماهی شما به علت اتفاقات فيزيکی چشمش دچار آسيب شده باشد قوی ميشود که تنها يک چشم ماهی دچار اين آسيب شده باشد و اگر 2 چشم ماهی آسيب ديده باشد ، احتمال90% مشکل انگلی دارد .
در اين حالت آسيب مانند يک خراش يا کبودی بر روی چشم است که علت آن :
نبرد با يک ماهی ديگه
خراشيدگی چشم با وسيله لوازم داخل آکواريوم
حالت ارثی
اورگانيسم در آکواريوم
که باعث می شود چشم ماهی خراش بر دارد يا حتی باد کند که ظاهر زشتی به ماهی ميدهد ، ولی ماهی از لحاظ بدنی در سلامتی به سر ميبرد .
درمان
در اين حالت پيشنهاد ميشود که ماهی آسيب ديده رو از آکواريم خارج نکنيد ( به علت استرس ) مگه اينکه متوجه بشيد ماهی آسيب ديده از جانب ماهيان ديگه مورد حمله قرار ميگيرد .
اگه خراش جزی باشد ، خود به خود خوب ميشود و تا بهبودی کامل نبايد ماهی رو از قرنطينه به آکوريوم اصلی منتقل کنيد . شما ميتوانيد از غذا های مقوی به همراه تترا ساکلين يا ChloramPhenicol برای ماهی بيمار استفاده کنيد و به مرور زمان شاهد خوب شدن چشم ماهی باشيد ( زمان خوب شدن چشم ماهی در ماهيان مختلف فرق ميکند و يک مقدار طولانی است )
معمولاً در آسيب های جزيی چشم به ظاهر نرمال خود بر ميگردد و ماهی کور نميشود ولی اگر اوضاع بد باشد ، چشم بی رنگ و خاکستری ميشود و در نتيجه ماهی کور ميشود .
اگر به ماهی بيمار به خوبی رسيدگی نشود ممکن است چشم باد کرده و بترکد و به اصطلاح چشم ناپديد شود و ماهی شما به انتظار مرگ می رود .
توجه داشته باشيد : زمانی که ماهی شما به علت درگيری چشمش آسيب ميبيند ، با اينکه عامل انگلی نبوده ، ولی به علت ضعيف شدن ماهی و خراشيدگی چشم ، ماهی شما مستعد بيماری چشمی ميشود .
توجه داشته باشيد : که اگر دو چشم ماهی شما بر اثر جنگيدن با ماهی ديگه آسيب ديده باشد ، پس ماهی شما توانايی ديد کمی دارد ( حتی ممکن است به علت آسيب ديدگی نتواند ببينيد ) ، بنابراين در هنگام غذا دهی ، حتماً غذا دهی دستی انجام شود ( با دست به سمت دهن ماهی غذا را هدايت کنيد ) .
اگر ماهی شما از هرگونه خوردن غذا سر باز زد ( به علت ديد کم و استرس زياد ) شما ميتوانيد از مولتی ويتامين های مايع استفاده کنيد و همچنين دارو را ( در بالا اسم دارو گفته شد ) در آب حل کنيد ، زيرا ويتامين و دارو از راه پوست هم جذب ماهی می شود .
حالت دوم بيماری انگلی ( عفونی )
اگر بيماری چشم ماهی شما علت انگلی داشته باشد ، 90% هر دو چشم ماهی دچار آسيب می شود که علت اين آسيب باکتری يا قارچ يا انگل می باشد .
جالب است بدانيد ممکن است کليه ماهی منشا اين بيماری باشد که در آن صورت هر دو بيماری بروز ميکند ( بيماری چشم و متورم شدن شکم ماهی به علت جمع آوری مايعات در شکم ) که در اين صورت شکم ماهی باد کرده و فلس ها حالت ايستاده به خود ميگيرد .
بعضی اوقات منشا بيماری چشم يک بيماری قارچی می باشد که در اين حالت تنها چشم ماهی باد ميکند .
علت
کمبود غذا ، سم ها ، بالا آمدن ناگهانی درجه حرارت آب ، وجود مس ، نيترات يا آمونياک زياد در آب ، فشار .
هر کدام از موارد بالا باعث بروز اين بيماری در ماهی می شود . همچنين کيفيت ضعيف آب يا شرايط زيست محيطی باعث بروز اين بيماری و ديگر بيماری ها در ماهی می شود .
درمان
اولين قدم : بعد از اينکه اطمينان حاصل کرديد که ماهی شما به علت بيماری انگلی به اين وضع در آمده ، سريع ماهی بيمار را به قرنطينه منتقل کنيد چون اين بيماری يک بيماری واگيردار است .
تنها راه درمان اين است که شما بهترين رژيم غذايی را به ماهی بدهيد ( کم ولی مقوی ) روزانه به ميزان 5 تا 10% آب را سيفون کنيد .
در پايان : خيلی ناراحت هستم از اينکه بايد بگويم احتمال خوب شدن ماهی که اين بيماری رو گرفته باشه ( در شرايط حاد ) کم است و رفته رفته ماهی 2 چشم خود را از دست ميدهد و ديگر نميتواند غذا را ببينيد و از گرسنگی خواهد مرد ، لازم به توضيح است که : اکثر ماهيان به وسيله حس بويايی غذا را پيدا ميکنند ولی ماهی که کور باشد آنقدر استرس دارد که نميتواند محل دقيق غذا را پيدا کند .
اين بيماری برای ماهی بسيار دردناک است و توصيه شده اگر اين بيماری در مراحل حاد خود است ، ماهی را از درد نجات دهيد !!!!
بيماری کيسه شنا ( Swim Bladder Disease )
پيشگفتار
در مورد سبب شناسي اين بيماري عوامل مختلفي بيان مي شد از جمله به خاطر عدم تعادل و ناهماهنگي در شنا و حركت و ضايعات كيسه شنا عامل آن را تغذيه اي مي دانستند بعد ها عامل باكتريايي را مسبب بيماري مي پنداشتند و بالاخره در سال 1973 عامل عفونت ويروسي آن ثابت شد .
انتقال ويروس اين بيماري از راه تخم و اسپرم ثابت نشده است ولي ماهيان بيمار همواره به عنوان ناقلين ويروس شناخته مي شوند .
بسياري تجويز آنتي بيوتيك را موثر دانسته است از جمله كلرامفنيكل چه از را تزريق صفاقي و يا خوراكي ( در سه روز متوالي ) .
در شوروي سابق تجويز متيلن آبي رايج بوده است .
انتقال ويروس اين بيماري از راه تخم و اسپرم ثابت نشده است ولي ماهيان بيمار همواره به عنوان ناقلين ويروس شناخته مي شوند .
بسياري تجويز آنتي بيوتيك را موثر دانسته است از جمله كلرامفنيكل چه از را تزريق صفاقي و يا خوراكي ( در سه روز متوالي ) .
در شوروي سابق تجويز متيلن آبي رايج بوده است .
علت ها
بيماری کيسه شنا اغلب به خاطر غذای زياد و يا فقدان در رژيم غذايی بروز ميکند .
اين بيماری يک بيماری واگيردار نيست و لازم نيست ماهی بيمار را از بقيه ماهی ها جدا کنيم . افرادی معتقد هستند که يکی از عوامل بروز اين بيماری . يبوست ماهی می باشد .
پيشگيری
پيشگيری از بروز اين بيماری بسيار ساده است . رژيم درست غذايی ، دادن غذای مقوی در نوبت های زياد ولی به مقدار کم و زياد استفاده نکردن غذا های منجمد در رژيم غذايی .
شما ميتوانيد مقدار غذايی که ميخواهيد در يه روز به ماهی بدهيد تا به چند نوبت جدا تقسيم کنيد ، به اين صورت که 3 بار غذا دادن در روز بهتر از يک بار غذا دادن در حجم بالا در يک روز است .
در يکی از سايت ها مثال جالبی زده : مقدار غذايی که در يک وعده به ماهی ميدهيد نبايد بزرگ تر از چشم ماهی باشد !!
مورد ديگر که باعث پيشگيری بروز اين بيماری می شود يک نواخت دادن غذا و تنوع در نوع غذا هست . اگر شما هفته اي 14 مرتبه به ماهی خود غذا ميدهيد ، بايد اين عدد ثابت باشد و به هفته اي 7 مرتبه يا 30 مرتبه تغيير نکند . شما نبايد هميشه از يک غذای خاص برای ماهی استفاده کنيد ، تنوع در رژيم غذايی باعث قوی شدن ماهی شده و ماهی شما به سختی بيمار می شود .
تشخيص
ماهی بيمار شما در روز ابتدای اين بيماری به خوبی شنا ميکند و هيچ مشکل ظاهری ندارد ، روز بعد ماهی شما در زمان شنا کردن به يک طرف خاصی در شنا گرايش پيدا ميکند و کمی رنگ ماهی کدر ميشود و يک مقدار بسيار کم زير شکم ماهی باد ميکند . توجه داشته باشيد که کيسه شنا روی ستون فقرات ماهی ما بين دم و شکم واقع شده است . اگر اين مثانه ( کيسه شنا ) ورم کند يا بزرگ شود و يا حتی سفت شود ، ديگر ماهی قادر به شنا کردن درست نمی باشد و همين امر باعث بد شنا کردن ماهی می شود .
ماهی بيمار متمايل به يک سمت شده ( عمودی ) و به کف آب ميرود و شنا کردن و بالا آمدن به سطح آب برای ماهی سخت می شود .اين مسئله ادامه دارد تا اينکه ديگر ماهی قادر به شنا کردن نمی باشد .
ماهی بيمار متمايل به يک سمت شده ( عمودی ) و به کف آب ميرود و شنا کردن و بالا آمدن به سطح آب برای ماهی سخت می شود .اين مسئله ادامه دارد تا اينکه ديگر ماهی قادر به شنا کردن نمی باشد .
چه بايد کرد
زمانی که ماهی شما دچار اين بيماری شد ، اولين اقدامی که بايد انجام دهيد داشتن يه رژيم غذايی سرشار از مواد مقوی ولی با حجم کم برای ماهی بيمار است ، اگر شما بتوانيد اين رژيم را ادامه بدهيد ، کيسه شنا به سرعت خودش را ترميم ميکند و ماهی شما به حالت اول بر ميگردد و خوب می شود . زمانی که ماهی دچار اين بيماری ميشود به احتمال زياد يبوست هم دارد به نظر اين حقير شما ميتوانيد ماهی را از آب گرفته به قسمت مقعد ماهی يک مقدار روغن کرچک بزنيد و ماهی را در آب ول کنيد ، من اين کار را با ماهی مايکرو انجام دادم و نتيجه داد . اقدام بعدی شما استفاده از نخود پخته شده است . شما ميتوانيد يک عدد نخود را پخته و پوست آن را بگيريد ، يه تيکه کوچک از آن کنده و آن را له کنيد و به ماهی بيمار خود بدهيد ( زياد روی در دادن نخود نکنيد )
روش های اضافه
هميشه آب سالم داشته باشيد و سيفون کردن را فراموش نکنيد .
- : در دادن غذا نه خسيس بازی در بياريد و زيادی دست و دل بازی کنيد .
- : بهترين دما برای ماهی 28 درجه سانتيگراد هست و ماهی در اين دما احساس آرامش ميکند و مکانيزم بدن ماهی منظم می باشد .
- : از نمک بدون يد غافل نشيد .
کرمهای قلابدار ( پوست ، آبشش ، چشم )
پيشگفتار
دو نوع از اين کرمهای کوچک بنامهای جِيروداکتِيلوس Gyrodactylus و داکتِيلوجِيروس Dactylogyrus معمولا انگل پوست و برانشی ماهيها می گردند . ماهی آلوده به اين انگل داراي حرکات سريع و وحشيانه ای بوده و اکثرا به سرعت خود را به ِيک جهت پرت و سرِيعا توقف مي نماِيند .
شکل ظاهرِی هر دو انگل تا حدودی مشابه هستند با اين تفاوت که داکتِيلوجِيروس دارای 4 چشم بوده و انتهای آزاد بدن آن (سر) دارای 4 برآمدگی مي باشد .
شکل ظاهرِی هر دو انگل تا حدودی مشابه هستند با اين تفاوت که داکتِيلوجِيروس دارای 4 چشم بوده و انتهای آزاد بدن آن (سر) دارای 4 برآمدگی مي باشد .
تشخيص
کرم های قلابدار بر روی پوست و آبشش های ماهی های آب های شیرین ودریا ها زندگی میکنند.قلابهای چنگ مانند آنها بر روی قسمت جلویی بدن قرار دارد و ازآن برای نگه داشتن پوست میزبان خود استفاده می کنند.
یک مشخصه عمومی آنها تعدادو شکل این قلاب هاست و این مشخصه برای آکواریوم داران مهم است. چراکه کنترل گونههای مختلف کرم ها همیشه از طریق یک روش امکان پذیر نیست.
ماهی ها اغلب زخم هایمعتدل و متوسط را تحمل می کنند. هر چند گاهی خود را به اشیاء درون آب می مالند وباله های خود را میلرزانند. در موارد زخم های شدید، کلاهک سر ماهی پهن و شکل نازکآبشش ها مانع تنفس ماهی میشود و موجب سرعت زیاد تنفس آن می گردد.
ماهی درست درزیر سطح آب آویزان و به سمتی نفس می کشد. گاهی اوقات یک کلاهک باز و کلاهک دیگر بهعقب خم و دهان ماهی جمع می شود. در موارد شدید جذب اکسیژن چنان کاهش می یابد کهماهی میمیرد.
کرم های قلابدار معمولا میزبان های ویژه ا ای را انتخاب می کنند،به طوری که تنها گونه های نزدیک به هم از ماهی های را مبتلا می کنند.
در مخازنپر جمعیت مربوط به جفت گیری ماهی ها ، کرم آبشش به طور فزاینده ای تکثیر می شود ودر طی چند هفته موجب کشته شدن کل ماهی های جوان خواهد شد. در موارد مشکوک اگر تکهای از پوست و آبشش را فراهم کنید وجود کرم ها را به خوبی با بزرگ نمایی 50 تا 200xخوهید دید . ( منظور در زیر میکروسکوپ است )آنهابا استفاده از قلابهای خود محکم به بدن ماهی می چسبند و دم خود را تکان می دهند. قوس های آبششهای ماهی هایی که مرده اند را میتوان با بزرگنمایی50x آزمایش کرد کرم هایقلابدار به همراه ماهی های تازه به آکواریوم وارد میشوند و همچنین از طریق والدینبه نوزادان آنها منتقل میشوند .
درمان
دو روش برای مبارزه با اين انگل وجود دارد :
1 ) برای از بين بردن اين انگل مي توان ماهی های آلوده را به مدت 20 ثانيه در محلول 1 در 500 اسيد استيک متبلور ، دو روز پشت سر هم قرار داد .
روش ديگر قرار دادن ماهی به مدت 5 تا 10 دقيقه در محلول 5 قطره فرماليندر یک ليتر آب مي باشد .
حمام پرمنگنات پتاسيم بميزان 4میليگرم در ليتر برای از بِين بردن اين انگل ها مفيد مي باشد . در صورت آلودهشدن ماهی ها ، ضمن معالجه آنها بايد آکواريوم نيز به بهترِين وجه ضد عفونی شود.
2 )شما بايد ماهی بيمار را از آب خارج کنيد و به وسيله يک پنس مقداری پنبه را آغشته به آب نمک غليظ کنيد و به محل اتصال انگل و ماهی بزنيد ، سپس به آرامی با يک پنس انگل را ( کرم را ) از بدن ماهی بيرون بکشيد و محل زخم را بوسيله بتادين شستشو دهيد .
توجه : اين بيماری در ماهيان گلدفيش شايع تر است
1 ) برای از بين بردن اين انگل مي توان ماهی های آلوده را به مدت 20 ثانيه در محلول 1 در 500 اسيد استيک متبلور ، دو روز پشت سر هم قرار داد .
روش ديگر قرار دادن ماهی به مدت 5 تا 10 دقيقه در محلول 5 قطره فرماليندر یک ليتر آب مي باشد .
حمام پرمنگنات پتاسيم بميزان 4میليگرم در ليتر برای از بِين بردن اين انگل ها مفيد مي باشد . در صورت آلودهشدن ماهی ها ، ضمن معالجه آنها بايد آکواريوم نيز به بهترِين وجه ضد عفونی شود.
2 )شما بايد ماهی بيمار را از آب خارج کنيد و به وسيله يک پنس مقداری پنبه را آغشته به آب نمک غليظ کنيد و به محل اتصال انگل و ماهی بزنيد ، سپس به آرامی با يک پنس انگل را ( کرم را ) از بدن ماهی بيرون بکشيد و محل زخم را بوسيله بتادين شستشو دهيد .
توجه : اين بيماری در ماهيان گلدفيش شايع تر است
بيماری های انگلی
علت ها
انگلهای داخلی کاملاً به صورت مخفيانه وارد بدن ماهی ميشوند و نميشه گفت که ماهی بيمار است ، زيرا اين انگل ها به صورت خارج از آکواريوم وارد آب ميشوند و ميزبان خود را پيدا ميکنند . بيشترين علت ( ميشه گفت تنها علت ) ورود اين انگل ها غذا هايی هستند که به صورت غذا زنده در اختيار ماهی قرار ميگيرد ( ماهی های رودخانه اي که به صورت غذا زنده خريداری می شوند )
تشخيص
تنها راه تشخيص اين بيماری توسط ديدن و نگاه کردن شما به ماهیهايتنان می باشد ، شما بايد رفتار ها و نوع غذا هايی که به ماهی خود ميدهيد راياداشت کرده و در صورت مشاهده هر گونه تغييری در رفتار و غذا خوردن ماهی ، کنجکاوباشيد . اصولاً وجود انگل باعث وزن کم کردن و لاغر شدن ماهی بيمار می شود ، ماهیخوب غذا ميخورد ولی از وزنش کم می شود . در اغلب موارد ، اگر دقت کنيد خواهيد ديدکه يک ماده رقيقی به ماهی بيمار متصل است و شايد به شکل يک نخ سفيد نازک باشد .
اين انگل اکثراً در محل هايی مثل پوست و آبشش هامتصل می شود .
چه بايد کرد
شما در ابتدا بايد ماهی را به يک آکواريوم قرنطينه منتقل کنيد ، آکواريوم اصلی خود را کاملاً خالی کرده و تمام وسايل درون آن را با آب گرم شسته و وسايل را 24 ساعت در نمک زياد قرار دهيد . شن ها را جوشانده و 24 ساعت در نمک زياد قرار دهيد . شيشه آکواريوم رو کاملاً شسته و شيشه رو پر از آب کرده و توی آب را مقدار بسيار زياد نمک ريخته و اجازه دهيد که آکواريوم با آب نمک زياد 24 ساعت بماند .
اگر شما فاقد آکواريوم قرنطينه هستيد ، بايد 75% آب آکواريوم را سيفون کنيد .
داروها
در سايت های خارجی دارو های زيادی برای مبارزه با اين بيماری معرفی شده است که متأسفانه دسترسی به اين دارو ها برای ايرانی ها دور از ذهن است ، پس شما ميتونيد از همين دارو های داخلی کشورمان که بيشتر به جوهر خودکار شبيه است استفاده کنيد ، مقدار مصرف بر روی دارو نوشته شده .
در چند سايت خارجی ديدم که يک سری غذا های طبی برای مبارزه با اين بيماری درست شده که به اين صورت عمل ميکند که :
اين غذا يک Anti-Protozoa است و به اين صورت عمل ميکند که ، زمانی که ماهی اين غذا را ميخورد به خود ماهی صدمه اي وارد نميشود ولی وقتی غذا در بدن ماهی توسط انگل خورده می شود ، باعث مردن انگل ميشود و پس از مرگ ، انگل از بدن ميزبان خارج می شود !!!
۱ نظر:
I seldom leave comments on blog, but I have been to this post which was recommend by my friend, lots of valuable details, thanks again.
ارسال یک نظر